20.09.2019. у ОШ”Кнез Лазар” одржано тестирање моторичких способности ђака

Спортски савез града Крушевца по  програму рада за 2019 годину већ другу годину за редом  реализује пројекат „Тестирање моторичких способности ђака четвртог разреда основних школа са територије града Крушевца.Тестирање у  ОШ“ Кнез Лазар“ у селу Купци одржано је  20.09.2019 године на отвореном спортском терену и у присуству  једног одељења петог разреда.

20190920_125719

Планирано је  да у 17 основних крушевачких школа у току  2019 године  буду одржана  тестирања  по једног одељења петог разреда на основу којих ће мо добити одређене показатеље стања моторичких  способности ђака петог разреда ,направимо  анализу стања и извршимо  јавну публикацију добијених показатеља и дамо  мере за унапређење моторичких способности ђака као и унапређење здравља и физичких активности  и програма који ће утицати на њихов развој као и предлог за њихово даље спортско усмерење.

За праћење физичког раста и састава тела минималан број информација довољних за објективну  анализу добија се на основу показатеља: (висина тела, маса тела, масној компоненти телесног састава (индекс телесне масе)).

За праћење  развоја моторичких способности вршена су тестирања: агилности- тест чунасто трчање 4 х 10 метара, за процену мишићне снаге – тест скок у даљ из места и бацање медицинке тежине 1 кг, за процену издржљивости у мишићној снази – тест лежање –сед за 30 секунди ,).

У вези са овим пројектом Спортски савез града Крушевца је успоставио сарадњу са редовним професором Факултета спорта и физичког оброзовања Универзитета у Београду прф.др. Миливојем Допсајем који ће  у будућем периоду координирати развој програма  тестирања, дијагностификовања ,препознавања и усмеравања ђака на основу добијених  функционалних и морфолошких показатеља у адекватне спортске гране , што представља јединствен пројекат ове врсте у Републици Србији.