проглашена ванредна ситуација у крушевцу

Услед погоршања епидемиолошке ситуације, изазване ширењем заразне болести COVID-19, на данашњој 15. ванредној  седници градског Штаба за ванредне ситуације донета је Одлука о проглашењу ванредне ситуације  на територији Града Крушевца. Одлука је донета у складу са предлогом Завода за јавно здравље Крушевац.

Grb-grada_73x90_1f99a5f6ee7cda11074366ff7969b659

  1. Забранити окупљања више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору уколико није мoryhe обезбедити физичку дистанцу од 2 метра и одговарајуће мере заштите (ношење заштитне маске и/или визир и рукавица).
  2. Забранити организовање свечаности (свадбе, рођендани, прославе крштења) као  и  спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти, утакмице…)
  3. Ограничити рад угоститељских објеката (кафића, барова, ресторана, хотела- хотелских ресторана, кладионица које пружају угоститељске услуге, сала за организвање прослава, дечјих играоница) на територији општине Крушевац. Предлажемо да се објектима ове врсте ограничи радно време на период од 7- 20 часова.
  4. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавица, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ћe бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо-баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешhе спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе.
  5. У свим образовним установама одложити окупљања (додела сведочанства, диплома и других скупова). Пријемни испити и упис ученика у образовним установама потребно је организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од 2 метра, ношење маске и /или визира и рукавица).
  6. У затвореном простору (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни објекти, кладионице, верски објекти и друге радне организације) увести обавезно ношење маски и/или визира уз редуковање броја људи на одређеном простору како би се дистанца од 2 метра испоштовала.
    Препорука је да у овим објектима уколико постоје кафетерије/мензе и слични простори где се продају и служе вода, сокови или храна, не раде до даљњег како би се смањило окупљање вeћer броја особа на једном месту и скратило време боравка у затвореним просторима.
    Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима унутар тржног центра.
  7. У јавном превозу (градски, међуградски, и други организовани превоз) обавезно је ношење заштитне маске и/или визира  (возачи,  редари, контролори и путници) уз редовно проветравање и дезинфекцију возипа. Лицима без заштитне маске се забрањује улаз возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност мeђy њима од најмање један метар. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне  преграде ради дистанцирања  од путника  у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила.
  8. Забранити рад отворених и затоворених базена, SPA и Wellness центара.
  9. Препорука је да вртићи и предшколске установе спроведу све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства. Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају.
  10. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до 5 особа. Не препоручује се боравак у групи коју чини  више од 5 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања.
  11. У верским објектима, и приликом верских обреда ( крштења, причешћа, венчања, опела и др.) спроводити све мере личне заштите.
  12. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, fitness-центара и теретана организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запслених (ношење заштитне маске, визира и рукавица).
  13. У свим објектима јавне намене јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) потребно је спроводити честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајуhим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике Србије.
  14. Препорука да се у стамбеним зградама (управници) спроводи минимум једанпут дневно дезинфекција заједничких просторија уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља PC (улаза, ходника, степеништа, лифтова, подрума, вешерница и сл.)
  15. Препорука јавно комуналним предузећима је да спроводе што чешће (минимум једном дневно) прање улица и јавних површина уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарсва здравља Pепублике Cрбије.
  16. Надзор над спровођењем прописаних мера вршиће Санитарна инспекција, Комунална полиција и Комунална инспекција.
  17. Донети закључци ступају на снагу од 08.07.2020. године од 07:00 сати.