Штаб за ванредне ситуације града Крушевца усвојио нове противепидемијске мере против ширења заразне болести COVID 19

Званична презентација града Крушевца

На одржаној 26. телефонској ванредној седници 21.11.2020. године, градски Штаб за ванредне ситуације града Крушевца је донео следеће закључке у складу са епидемиолошком ситуацијом на територији града Крушевца, Одлуком Владе Републике Србије у вези спречавања ширења корона вируса, од 21.11.2020. године, која је донета на основу препоруке Републичког Кризног штаба од 20.11.2020. године и мерама Завода за јавно здравље Крушевац од 21.11.2020. године донетим у циљу усклађивања противепидемијских мера са новим мерама Републичког кризног штаба.

1.Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору као и на отвореном простору  у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти. Вршити контролу ношења маски у свакој прилици.

2. Забрањује се окупљање више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су: радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи).

У колико у овим објектима постоје кафетерије/мензе и слични простори где се продају и служе вода, сокови или храна,  забрањује се њихов рад до даљњег како би се смањило окупљање вeћer броја особа на једном месту и скратило време боравка у затвореним просторима.

Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима унутар тржног центра.

3. Забрањује се организовање свечаности као што су свадбе, рођендани, прославе крштења у угоститељским објектима, дечијим играоницама итд. Забрањује се спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти, утакмице…)

 4. Ограничава се рад угоститељских објеката (тржни центри у колико имају угоститељски објекат, маркети у колико имају угоститељски објекат, кафићи, барови, ресторани, хотели-хотелски ресторани, кладионице које пружају угоститељске услуге, казина, играонице за децу и сви остали објекти) на територији града Крушевца до 18 часова и наведено ограничење траје до 05 часова идућег дана. Налаже се горе наведеним објектима стриктно поштовање свих епидемиолошких-санитарних мера прописаних Уредбом  о мерама за спречавање и сузбијање заразних болести COVID-19 коју је донела Влада Републике Србије. 

5. Апотеке, доставе хране, делови бензинских станица за наплату и точење горива и привредни субјекти који раде и трећу смену су изузете од мера из тачке 4. 

6. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту oграничава се тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавица, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ћe бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо-баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешhе спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе. 

7. Препоручује се свим образовним установама да организују рад према тренутној здравствено епидемиолошкој ситуацији и наставе са поштовањем свих епидемиолошких мера које прописује Министарство просвете, Министарство здравља и Влада Републике Србије. 

8. Омогућити рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта. 

9. Налаже се да ПУ „Ната Вељковић“ Крушевац спроведе све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства. Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају. 

10. У јавном превозу (градски, међуградски, и други организовани превоз) увести строгу контролу обавезе ношења заштитне маске уз ограничење максималног броја путника на половину декларисаног капацитета возила уз редовно проветравање и дезинфекцију возипа. Лицима без заштитне маске се забрањује улаз возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да буде такав да свако друго седиште буде празно а места за седење буду обележена по дијагонали тако да је испред, иза и поред сваког путника празно седиште. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне  преграде ради дистанцирања  од путника  у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила. Аутобуска и железничка станица радиће по јасно утврђеном распореду возног реда уз строго поштовање свих епидемиолошких мера, стално доступним дезинфекционим средствима као и дезинфекцијом станице минимум два пута дневно. 

11. Забрањује се рад затворених и отворених  базена, SPA и Wellness центара. Забрана употребе базена не односи се на професионални спорт и употребу у сврху лечења уз поштовање превентивних мера. 

12. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до 5 особа. Забрањује се боравак у групи коју чини  више од 5 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања. 

13. У верским објектима, и приликом верских обреда (крштења, причешћа, венчања, опела и др.) спроводити све мере личне заштите. 

14. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запослених (ношење заштитне маске, визира и рукавица). 

15. Ограничава се број особа рекреативаца у затвореном простору на највише 5 особа укључујући и тренера. 

16. Обуставити тренинге колективних спортова и спортова са контактом, за тренирање  професионалних спортиста управљати се према инструкцијама Министарства за спорт. 

17. Забрањује се одржавање проба хора, фолклора и плесова. 

18. У свим објектима јавне намене јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) потребно је спроводити честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајуhим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике Србије. 

19. Препорука да се у стамбеним зградама спроводи минимум једанпут дневно дезинфекција заједничких просторија уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља PC (улаза, ходника, степеништа, лифтова, подрума, вешерница и сл.) 

20. Строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације) као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази. 

21. Наставити са појачаним заједничким инспекцијским надзором у координацији инспекциских органа Града Крушевца и  републичких инспекциских органа, као и других државних органа на нивоу Расинског управног округа, нарочито уз спровођење строге контроле у возилима јавног превоза и објеката који су изузети од мере ограничења радног времена и раде и после 18 часова. (апотеке, пумпе точећа места ) 

22. Све наведене мере ступају на снагу од уторка 24.11.2020. године и важиће 10 наредних дана.