додељена признања најуспешнијим спортистима, екипа и спортским радницима града крушевца

Дана 23.03.2022. године у великој сали Крушевачког позоришта у Крушевцу, Спортски савез града Крушевца одржао је церемонију доделе признања најуспешнијим крушевачким спортистима, екипама и спортским радницима за постигнуте спортске успехе у 2021 години. Признања у виду плакета са логом Спортског савеза града Крушевца додељена су у двадесет номинованих категорија.

Признања су добитницима додељивали председник Спортског савеза града Крушевца г-дин Бојан Обрадовић, генерални секретар Спортског савеза града Крушевца г-дин Душан Пешић и помоћник градоначелника Града Крушевца за спорт и омладину г-дин Владимир Петровић.

НАЈУСПЕШНИЈИ  СЕНИОР ГРАДА КРУШЕВЦА У 2021.

 

Владимир Бачанин

Параглајдинг клуб Аир 037

 

НАЈУСПЕШНИЈА СЕНИОРКА ГРАДА КРУШЕВЦА 2021.

 

                              Марија Судимац

Бадминтон клуб Змајеви

НАЈУСПЕШНИЈИ ЈУНИОР ГРАДА КРУШЕВЦА 2021.

 

Никола Терзић

Атлетски клуб Крушевац

НАЈУСПЕШНИЈА ЈУНИОРКА ГРАДА КРУШЕВЦА 2021.

 

Ања Недељковић

Атлетски клуб Крушевац

НАЈУСПЕШНИЈИ КАДЕТ ГРАДА КРУШЕВЦА 2021.

 

Виктор Петровић

Бадминтон клуб Змајеви

НАЈУСПЕШНИЈА КАДЕТКИЊА  ГРАДА КРУШЕВЦА  2021. Нина Богдановић

Бадминтон клуб Змајеви

НАЈУСПЕШНИЈИ ПИОНИР  ГРАДА КРУШЕВЦА 2021 Алекса Радовановић

Бадминтон клуб Змајеви

НАЈУСПЕШНИЈА ПИОНИРКА ГРАДА КРУШЕВЦА У 2021 Наталија Војиновић

Атлетски клуб Крушевац

СПОРТСКА НАДА ГРАДА КРУШЕВЦА Марта Лукић

Омладински кошаркашки клуб Багдала

СПОРТСКА НАДА ГРАДА КРУШЕВЦА Станојловић Ђорђе

Карате клуб Крушевац

НАЈУСПЕШНИЈА МЛАДА ЕКИПА ГРАДА КРУШЕВЦА 2021 .ГОДИНЕ Атлетски клуб Крушевац
НАЈУСПЕШНИЈА СЕНИОРСКА  ЕКИПА ГРАДА КРУШЕВЦА  2021. ГОДИНЕ Бадминтон клуб Змајеви
НАЈУСПЕШНИЈИ СПОРТИСТА ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА ГРАДА КРУШЕВЦА(СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА СРБИЈЕ) У 2021 ГОДИНИ Милош Ђокић

Спортски клуб за децу и омладину са осебним потребима „Палестра“

НАЈУСПЕШНИЈИ СПОРТИСТА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ГРАДА КРУШЕВЦА У 2021 ГОДИНИ Снежана Радовић

Спортски савез особа са инвалидитетом Крушевац

НАЈУСПЕШНИЈИ ТРЕНЕР ГРАДА КРУШЕВЦА 2021. ГОДИНЕ Драган Антић

Бадминтон клуб Змајеви

НАЈУСПЕШНИЈИ СПОРТСКИ РАДНИК ГРАДА КРУШЕВЦА ЗА 2021.  ГОДИНУ  

Драгиша Милојевић

Спортско боксерско удружење  14 октобар БК-КШ 037

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

 

Драган Петровић

 

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС КРУШЕВАЧКОМ СПОРТУ Вера Николић

Бобан Петровић

Оливер Томић-Оли

СПОРТСКИ ПОДВИГ 2021 ГОДИНЕ Евица Јеремић

Планинарско спортски клуб „Јастребац“

НАГРАДА ЗА КОНТИНУИРАНО УЛАГАЊЕ У РАЗВОЈ СПОРТА ГРАДА КРУШЕВЦА Град Крушевац

 

Најуспешнији  сениор  града Крушеца у 2021 години

Владимир Бачанин члан Параглајдинг клуба Аир 037

Државни првак Србије у дисциплини параглајдинг -прелет на државном првенству у Нишу од 1 до 8 августа .2021 године у организацији Ваздухопловног савеза Србије. Репрезентативац Србије у параглајдингу.

Најуспешнија сениорка града Крушевца у 2021 години

Марија Судимац  члан Бадминтон клуба“ Змајеви“

Стекла је услов и учествовала на Европском првенству за сениоре у Украјини у 2021 године. На сениорском државном првенству, укупно је освојила 5 медаља. Златну медаљу у женском синглу, златну медању у женском дублу и сребрну у мешовитом дублу. Била је члан женске екипе која је на екипном сениорском државном првенству освојила златну медаљу и члан мешовите екипе, која је освојила сребрну медаљу.Члан је сениорске репрезентације Србије.Марија Судимац на светској сениорској ранг листи најбољи пласман у синглу  јој је 223. место.

Најуспешнији јуниор града Крушевца у 2021 години

Никола Терзић члан Атлетског клуба„ Крушевац“

На Балканском првенству у атлетици 2021 године освојио је 12 место у бацању диска. 3.место- Првенство Србије у дворани за млађе јуниоре- бацање кугле.2. место – Првенство Србије за старије јуниоре/ке- бацање кладива, 2. место- Првенство Србије за млађе јуниоре/ке- бацање диска, 2. место- Првенство Србије за млађе јуниоре/ке- бацање кугле.2. место- Зимски КУП у бацачким дисциплинама за млађе јуниоре/ке- бацање диска,2.место- Зимски КУП у бацачким дисциплинама за млађе јуниоре/ке- бацање кугле

Најуспешнија  јуниорка  града Крушевца у 2021 години

Ања Недељковић члан Атлетског  клуба“ Крушевац“

5.место на првенству Балкана у ходању на путу у Турској.2. место- Првенство Србије у дворани за сениорке- 3км брзо ходање, 1. место- Првенство Србије у дворани за млађе јуниоре/ке- 3км брзо ходање, 1. место- Првенство Србије у ходању на стази- 5км брзо ходање,1. место- Првенство Србије у ходању на путу- 5км,1. место- Финале КУП-а за старије јуниоре 1. место- Првенство Централне Србије за старије јуниоре- 5км брзо ходање. Члан је репрезентације Србије,Остварена норма за првенство Европе за млађе јуниоре, али је одложено због короне.

Најуспешнији кадет  града Крушевца у 2021 години

Виктор Петровић члан Бадминтон клуба „ Змајеви“

На Европском првенству за играче до 17 година у 2021 години  освојио је бронзану медаљу  у конкуренцији мешовитих дублова.На сениорском и јуниорском државном првенству, укупно је освојио 7 медаља. На јуниорском Државном првенству освојио је 4 златне медаље у синглу и мушком дублу до 17 година, у мешовитом и мушком дублу до 19 година и бронзану медаљу у синглу до 19 година.На сениорском Државном првенству освојио је   бронзану медаљу  у мушком дублу. Био је члан мешовите екипе, која је освојила сребрну медаљу.

 Најуспешнија кадеткиња  града Крушевца у 2021 години

Нина Богдновић члан Бадминтон клуба“ Змајеви“

На Европском првенству за играче до 17 година остварила је пласман у четврт финале у конкуренцији женских дублова.На сениорском и јуниорском државном првенству, укупно је освојила 8 медаља.На сениорском Државном првенству освојила је сребрну медаљу у женском дублу и 2 бронзане медаље, у синглу и у мешовитом дублу. Била је члан женске екипе која је на екипном државном сениорском првенству освојила златну медаљу и члан мешовите екипе, која је освојила сребрну медаљу. На јуниорском Државном првенству освојила је златну медаљу у женском дублу, сребрну у синглу до 17 година  и бронзану у синглу до 19 година.

Најуспешнији  пионир  града Крушевца у 2021 години

Алекса Радовановић члан  Бадминтон клуба Змајеви

Златна медаља на Државном првенству до 13 година у синглу и две бронзане  до 15 година у  мушком дублу. и синглу.Члан репрезентације Србије до 13 и 15 година

Најуспешнија пионирка града Крушевца у 2021 години

Наталија Војиновић члан Атлетског клуба „Крушевац“

3.место- Првенство Србије у вишебоју у дборани за старије пионире- петобој, 3.место- Првенство Србије у дворани за млађе јуниоре- скок у вис, 2.место- Првенство Србије за старије пионире у дворани- скок у вис, 3.место- Првенство Србије за старије јуниоре- скок у вис, 3.место- Првенство Србије за старије пионире- скок у вис,1.место- Првенство Централне Србије за старије јуниоре- скок у вис,3.место- 80м препоне финале Купа Србије за старије пионире, Освајач првог места на републичком школском првенству скока у вис.

Најуспешнији спортиста особа са посебним потребама  града Крушевца (Специјална олимпијада Србије) у 2021 години

Милош Ђокић члан Спортског клуба за децу и омладину са осебним потребима „ Палестра “

Националне игре Специјалне Олимпијаде Србије за 2021.г. 2 место – 50м прсно, 3 мес – 50м краул;Државно првенство Спевцијалне Олимпијаде Србије у пливању за 2021.г.2 место на 25м прсно и 50м краул

Најуспешнији спортиста особама са инвалидитетом  града Крушеца у 2021 години

Снежана Радовић члан Спортског савез особа са инвалидитетом Крушевац

У 2021 години свајач је 3 места на државном првенству Србије у куглању за слепе и слабовиде особе које је одржано априла 2021 године у Бањи Јануковић.

Најуспешнија сениорска екипа  града Крушевца у 2021 години

Бадминтон клуб „Змајеви“

На екипном 2 медаље:  златна у конкуренцији женских екипа и  сребрна у мешовитој конкуренцији.На јуниорском државном првенству освојено је: 30 медаља.Тренутно су 15 чланова Бадминтон клуба Змајеви у различитим узрасним категоријама чланови репрезентације Србије.  Тренер Драган Антић је помоћни тренер репрезентације

Најуспешнија млада екипа града Крушевца у 2021 години

Атлетски клуб „Крушевац“

Пионирска екипа Атлетског клуба „Крушевац“ у 2021 години освојила је 3.место на Екипном првенству Србије за млађе пионире

Најуспешнији тренер града Крушевца у 2021 години

Драган Антић тренер Бадминтон клуба „Змајеви“

Тренер освајача бронзане медаља на Европском јуниорском  првенству за играче до 17 година у 2021 години .На сениорском појединачном државном првенству чланови Змајева које тренира освојили  су 10 медаља. На екипном првенству Србије 2 медаље:  златна у конкуренцији женских екипа и  сребрна у мешовитој конкуренцији.На јуниорском државном првенству освојено је: 30 медаља.Тренутно су 15 чланова Бадминтон клуба Змајеви у различитим узрасним категоријама чланови репрезентације Србије.  Тренер Драган Антић је помоћни тренер репрезентације.

Најуспешнији спортски радник града Крушевца у 2021 години

Драгиша Милојевић спортски радник и тренер Спортско боксерског удружење  14 октобар БК-КШ 037

Укупно 33 година стажа као тренер а 48 година стажа као спортиста и тренер.Актуелни је тренер екипе 14 Октобар БК КШ 037 у 2021 години освојила  екипно 4 место у Шумадијско поморавској лиги 21 екипе. На државним првенствима Србије у 2021 години његови такмичари освојили су 3 медаље у категорији јуниора и омладинаца.

Награда за животно дело у спорту

Драган Петровић спортски директор и тренер Пливачког клуба“ Расина“

Рођен 15.07.1951. у Кузмину, општина Сремска Митровица. Завршио Факултет за физичко васпитање у Београду, просечна оцена 7,90. Учествовао у оснивању Пливачког клуба ”Расина” и био активан у руковођењу као члан управног одбора, а у периоду од 2000-2005. године био је и председник клуба. Тренерским послом се бави од оснивања клуба и у том периоду пливачи ПК ”Расина” постизали су велике успехе – како у земљи, тако и у иностранству. Активно је учествовао у раду Ватерполо клуба ”Расина” од 1989. до 1996.  године, када је овај клуб изборио улазак у Југословенску аматерску лигу и у истој се такмичио. Од 1984-1986. радио је и са младим селекцијама у карате клубу ”Багдала”. Као радник Спортског центра Крушевац у протеклих 30 година, уз помоћ својих колега, научио је преко 15.000 крушевачких ђака да пливају. Такође је као радник Спортског центра Крушевац учествовао у раду Гимнастичког клуба у периоду од 1992. до 2007. године.Драган Петровић је учествовао у организацији преко тридесет државних првенстава у пливању одржаних у Крушевцу и два Балканска првенства – једног у пливању, а другог у ватерполу. Такође је учествовао у организацији многобројних других манифестација организованих у Спортском центру Крушевац. Као истакнути пливачки радник, учествовао је у оснивању Пливачког савеза централне Србије са седиштем у Крушевцу и био председник истог у прва два мандата.Драган Петровић је учествовао у организацији преко тридесет државних првенстава у пливању одржаних у Крушевцу и два Балканска првенства – једног у пливању, а другог у ватерполу.

 Спортска нада града Крушевца (м)

Станојловић Ђорђе  члан Карате клуб Крушевац

У 2021 години на европском карате првенству Шотокан карате федерације освојио је прво место у катама,прво место у договореном спарингу и прво место као члан ката тима, На државном првенству  ЈКА карате Шотокан федерације Србије ,репрезентативац је карате ЈКА Шотокан федерације Србије,освајач је медаља у старијим узрастним категоријама у катама и договореном спарингу појединачно и екипно.Проглашен за најбољег перспективног каратисту

Спортска нада града Крушевца (ж)

Марта Лукић члан Омладинског кошаркашког клуба „Багдала“

Члан  је екипе ОКК Багдала која је са екипом млађих пионирки освајач другог места на регионалном првеснтву Централне Србије, члан екипе пионирки ОКК Багдала  која је на регионалном првенству  Централене Србије освајач трећег екипног места, члан сениорске екипе ОКК Багдала освајача другог место Регионалне женске кошаркашке лиге група Југ, повремена је репрезентативка Републике Србије у млађим категоријама.

Спортски подвиг 2021 године

Евица Јеремић члан Планинарско спортског клуба „Јастребац“

Евица Јеремић је прва жена из Крушевца, али и из Расинског округа која је успела да освоји 6.189 метара висок врх Ајланд пик на Хималајима. „Успон је био дуг и напоран, трајао је од 5. до 22. Октобра. “Осећај на врху био је невероватан, врло емотиван и тешко га је описати. Поштујем поступност и освајање Ајланд пика је био мој начин да проверим колико сам дорасла Хималајима, без обзира на то што имам више од 30 година планинарског искуства. Када сам погледала боље, видела сам да ми је остало још два и по километара до Монт Евереста и Лоцеа. Можда неки следећи пут…“Евица је до сада освајала четири врха изнад 5.000 метара надморске висине. Већ и за размишљање о успону на Хималаје су неопходни велико планинарско искуство, те физичка и ментална снага. Ја сам претходну годину посветила интензивним тренинзима, посебно током зиме. Спремала сам се да издржим прејако сунце, да ми прашина улази у очи и уста, док ветар шиба, а ту су још недостатак кисеоника и ранац од 17,5 килограма на леђима “. Под пуном опремом, Евица се – са колегама из тима на Ајланд пик попела 14. октобра, симболично, на Дан ослобођења Крушевца.Евица Јеремић је по занимању   дипломирани економиста и стручни сарадник у Самосталном синдикату Крушевац.

Признање за допринос крушевачком спорту

Крушевац је град спорта , спортског духа  и спортских легенди које је стварао  а  од којих је  заузврат  добијао много. Комисија за доделу признања Спортског савеза града Крушевца донела је једногласну одлуку да се признање за допринос крушевачком спорту додели постхумно крушевљанима који су нас напустили прерано и ненадано који су оставили велики и неизбрисиви траг иза себе, крушевачким спортским легендама  Оливеру Томићу-Олију, Вери Николић и Бобану Петровићу чија имена су  дубоко уписана на светлим страницама спорта под Багдалом.

Вера Николић

 Легендарна српска атлетичарка рођена је 1948. године у селу Грабовац код Деспотовца и била је члан А.К “Морава” из Ћуприје. Вера је у периоду 1962-74. год. чак 69 пута наступала у државној репрезентацији по чему је дуго времена била рекордерка а имала је част да два пута наступи званично и као репрезентативка Европе. Била је двострука првакиња Европе у њеној омиљеној дисциплини – трци на 800м а са ЕП има још једну бронзану медаљу. Мало је познат податак да је Вера годину дана пре светског рекорда поставила и рекорд Европе у трци на 880 јарди (2:03,0). Остаће вечито записана, наравно, као светска рекордерка на 800 м (2:00,5 – Лондон, 28. јула 1968.године). Вера је 1969. год. прешла у Загреб где је радила са легендарним Лео Лангом а као члан Динама трчала је први пут испод два минута (1:59,62) док је на 1500 м забележила одличних 4:12,7. На Олимпијским играма није успела да освоји медаљу мада је учествовала два пута – 1968. год. у Сиудад де Мексику одустала а четири године касније у Минхену осваја пето место у финалу. Имала је Вера у својој колекцији и 15 титула првакиње Југославије као и невероватан 51 државни рекорд и титулу јуниорске првакиње Европе тако да је веома тешко побројати све њене успехе. Једном речи – наша Вера спада у најбоље, најуспешније и најпопуларније спортисте уопште, и то не само Србије већ и целе бивше Југославије. Вера је, по завршетку каријере, радила као тренер у Крушевцу где је одгајила велики број државних првака и рекордера и где је, уз помоћ Горана Беговића, направила сјајан и узоран алетски колектив. Била је члан ЈОК а обављала је разне функције и у АСЈ и АСС као и Спортском савезу Србије радила у Спортском савезу Крушевца. Седам пута је у неколико анкета проглашавана за најбољег спортисту Југославије. Одликована је Орденом заслуга за народ са златним венцем а била је добитник Мајске награде СОФК Србије. Златне значке СФКЈ као и Златних плакета АСЈ и АСС.

 Оливеру Томићу-Олију

Име и дело Оливера Томића-Олија остаће дубоко уписано на светлим страницама спорта под Багдалом и карате спорта Републике Србије. Оливер Томић -Оли са тринест година почео је да тренира карате, са 16 година постао је најмлађи члан карате репрезентације бивше Југославије, са 17 година постаје шампион Југославије. Био је дугогодишњи капитен карате репрезентације Југославије први Балкански првак и четвороструки шампион Европе у карату. У својој осамнаест година дугој и богатој такмичарској каријери такмичио је за Карате клуб „Крушевац“, Карате клуб „Црвена Звезда „ из Београда и  карате репрезентацију Југославије. Био је мајстор карате спорта носилац црног појаса VII дан. Био је председник Карате клуба Крушевац и председник Карате ЈКА Шотокан федерације Србије, члан борда директора Европске и светске Шотокан карате Федерације.

Бобану Петровићу

Некадашњи репрезентативац Југославије, Крушевљанин Бобан Петровић легендарни је кошаркашки крилни центар.Бобан Петровић је рођен 19. јула 1957. у Крушевцу.

За Партизан је играо од 1976. до 1985. године и у том периоду је био један од најбољих играча у црно-белом дресу. Петровић је био и члан националног тима СФР Југославије на Европском првенству 1981. када су „плави“ освојили сребро, као и годину дана касније на Светском првенству када је репрезентација Југославије освојила бронзану медаљу. У дресу Партизана, Петровић је освојио два међународна купа „Радивој Кораћ“ (1978. и 1979), две титуле националног шампиона (1979. и 1981) и куп СФРЈ (1979).

Осим за Партизан, Бобан Петровић је играо за француски Ремс, љубљанску Олимпију, шпанску Манресу, белгијски Хаселт и Напредак из Крушевца. Приврженост свом граду показао је и почетком деведесетих година, када се вратио у матични Напредак из Крушевца, са којим је успео да направи револуционаран корак пласманом у тадашњу Прву Б лигу, практично на својим леђима носећи читаву једну изузетно талентовану нову генерацију кошаркаша из нешег града.

Бобан Петровић спада у категорију играча који остану упамћени по својој оригиналности. Био је специфична фигура на кошаркашким теренима осамдесетих, прави прототип данашњих високих кошаркаша. Са висином од 206 сантиметара, одличном техником, сјајним шутем и приличном брзином, био је импозантна појава тог доба. Свирао је виолину. Кошаркашки терен у насељу Баре у Крушевцу од 14.10.2021 године са поносом носи његово име „Бобан Петровић „ са јасно исписаним слоганом „Виолину сам заменио лоптом кад сам схватио да без кошарке не могу“.

 Признање за континуирано улагање у спорт града Крушевца

Град Крушевац

Град Крушевац  континуирано развија капацитете за развој спорта, спортских стручњака и спортиста и ствара услове за бављење спортом за све грађане града Крушевца. Континуирано финансира  спортске организације чиме доприноси континуитету и развоју спорта у граду Крушевцу.