позив на свечано отварање изложбе олимпијског комитета србије “пут правих вредности”

Олимпијски комитет Србије и Народни музеј Крушевац обавештавају ширу спортску јавност града Крушевца да ће дана 07.03.2024.године (четвртак) године у 12 часова у Народном музеју Крушевац на адреси (Трг Деспота Стефана бр.15) бити свечано отворена изложба “Пут правих вредности”  

Поставка ће бити изложена у Народном музеју Крушевац до 01.априла 2024. године.

Изложбу ће отворити теквондисткиња Тијана Богдановић, освајачица сребрне медаље на Олимпијским играма у Рију 2016 и бронзане на ОИ у Токију 2020, директор Народног музеја Крушевац Никола Пантелић и представник града Крушевца.

Изложба „Пут правих вредности“ има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

На Изложби ће бити представљен настанак олимпизма у нашој земљи, као и хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од првог учешћа Србије на В Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у атлетици 1948. на Играма у Лондону, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију, укључујући и бронзану медаљу Тијане Богдановић са ОИ Токио 2020.

Изложба „Пут правих вредности“ је веома успешно представљена публици у Београду и Зрењанину током 2021. године, у Пожаревцу 2022. године, у Крагујевцу и Новом Саду 2о23. године и у Смедеревској Паланци ове године. Оно што ову изложбу чини посебном су вредни експонати из фундуса Олимпијског музеја који сведоче о развоју и успесима српског олимпијског покрета, као што су аутентичне фотографије, спортска опрема, спортски реквизити, медаље и разни списи.