одржан стручно едукативни скуп на тему” свакодневно физичко васпитање у школи”

Дана 13.05.2024 године у организацији Спортског савеза града Крушевца одржан је стручно едукативни скуп намењен едукацији спортских стручњака, стручњака у спорту, педагога и наставника у систему школског и предшколског васпитања на тему „ Свакодневно физичко васпитање у школи-показни час првог циклуса васпитања“.

Том приликом скупу је присуствовало педесетак  крушевачких спортских стручњака, наставника физичког васпитања и васпитача.

Едукативни скуп реализован је из три дела , у првом делу скупа одржан је показни час физичког васпитања – првог циклуса образовања у коме су учествовали ученици ОШ “Васа Пелегић“  учесници пилот пројекта „ Свако дете има право да живи здравао“ и ученици ОШ “Драгомир Марковић“.  Основна школа „Васа Пелагић“  је једина основна школа са територије града Крушевца у којој се спроводи државни пилот пројекат свакодневног физичког васпитања.
Показни час водио је наставникј физичког васпитања г-дин Иван Бошковић наставник ОШ „Васа Пелагић“ из Падежа директно укључен у реализацији пројекта свакодневне наставе физичког васпитања.

У другом делу едукативног скупа Проф. Др. Владимир Копривица , редовни професор Факултета за спорт Универзитета Унион Никола Тесла из Београда и члан Савета за спорт при Министарству спорта Републике Србије присутнима је објаснио цео концепт и идеју увођења у наставу  свакодневног физичког васпитања. Професор. Др. Владимир Копривица истакао је велики значај увођења свакодневног физичког васпитања у школе, истакао је и изнео податке који су везани за прве резултате пројекта који је почео септембра 2023. године и који се завршава месеца јуна 2024. године са тенденцијом да се након завршетка и добијања коначних резултата физичко васпитање уведе у  редновну наставу  у основним школама већ од 1. септембра 2024. године.

Наше друштво ће имати веома велике бенефите са покретањем и реализацијом овог пројекта  јер ће се кроз наставни систем педагошким радом код деце стварати здраве навике које ће као главни резултат имати боље здравље нације и утицај на стварање трајних  добрих животних навика . У завршном делу едукативног скупа професори који су били укључени у реализацију овог пројекта изнели су присутнима своје утиске и запажања притом истакавши да је пројекат свакодневног физичког васпитања у школама јако важан за здравље деце и целе нације.  Запажено је велико задовољство код деце која су укључена у реализацију пројекта као и код родитеља чија су деца актери пројекта „Свако дете има првао да живи здраво”.

Заједнички закључак је да ће увођење физичког васпитања у школе имати велики и значајан утицај код побољшања здравственог стања ђака,  код  превенције и отклањања постојећих  физичких деформитета и  утицај на стварање здравих животних навика. По завршетку едукативног скупа присутним учесницима  организатор Спортски савез града Крушевца доделио је сертификате о присутности.